Dijabetes tipa 1

Život s dijabetesom tipa 1 je poput konstantnog balansiranja balona za vrijeme svih svakodnevnih aktivnosti. S dijabetesom tipa 1 i svim njegovim izazovima svakodnevno živi 20.000 ljudi u Hrvatskoj.

Reguliranje optimalne razine glukoze u krvi je svakodnevni izazov koji je osobama koje ne žive s dijabetesom nevidljiv. Ova godina (2021.) označava stotu obljetnicu od otkrića inzulina, prekretnicu u životu mnogih koji bez njega ne bi mogli živjeti. Upravo zato želimo razgovarati o dijabetesu tipa 1, bolesti koja je često nevidljiva, kako bismo razumjeli koji su sve svakodnevni izazovi koje predstavlja.

Dijabetes tipa 1 je kronična autoimuna bolest koja onemogućuje tjelesnu proizvodnju inzulina u gušterači. On zahvaća približno 5-10% osoba s dijabetesom te iako ne postoji lijek za nju, uz svakodnevni unos inzulina je moguće živjeti normalan život. Inzulin se u tijelo unosi na tri načina: injekcijom, inzulinskom olovkom ili inzulinskom pumpom. Od dijabetesa tipa 1 najčešće obolijevaju djeca, ali ga je moguće razviti i kasnije tijekom života.

Prve naznake simptoma dijabetesa tipa 1 su povećana glad i žeđ, često uriniranje, osjećaj umora, smanjenje tjelesne težine bez specifičnih razloga te zamućen vid. Simptomi dijabetesa tipa 1 razvijaju se brzo, unutar nekoliko tjedana i mjeseci te ako se na vrijeme ne krene s inzulinskim tretmanom posljedice za osobu su teške. Može se razviti dijabetička ketoacidoza što može dovesti do smrti. Simptomi dijabetičke ketoacidoze su suha i „isprana“ koža, bol u trbuhu, povraćanje, problemi s disanjem, zbunjenost i gubitak koncentracije te voćni miris u zadahu. Zasad nemamo znanje što uzrokuje dijabetes tipa 1, ali je moguće da je to posljedica genetskih čimbenika jer se može pojaviti nasljedno u obiteljima.

Dugoročno, osoba kojoj je dijagnosticiran dijabetes tipa 1 ima veću mogućnost razvitka komplikacija koje mogu utjecati na kardiovaskularni sustav, živčani sustav, ali i druge tjelesne sustave te su neki od njih opasni po život.