Kako prepoznati hipoglikemijski napadaj i što napraviti?

Hipoglikemija je stanje tijela za koje je karakteristična iznimno niska razina šećera (glukoze) u krvi koja može uzrokovati simptome malaksalosti, opće tjelesne slabosti, neuobičajenog ponašanja (često slično alkoholiziranom stanju ili stanju utjecaja opijata), zbunjenosti, snažnog umora, teškog disanja, pojačanog znojenja, drhtavice, gladi, razdražljivosti, blijede beskrvne kože i anksioznosti, ali može uzrokovati i napade slične onom kod epilepsije, gubitak svijesti, zamagljen vid te nemogućnost koncentracije na izvršavanje jednostavnih zadataka.

            Hipoglikemija se može pojaviti nakon dugog perioda nekonzumacije hrane ili nakon obroka kada tijelo proizvodi više inzulina nego što mu je potrebno. No, to nisu jedini mogući uzorci hipoglikemije, niti se ona isključivo pojavljuje kod osoba koje žive s dijabetesom. Iako je mnogo rjeđa kod osoba koje nemaju dijabetes, može se pojaviti uslijed nuspojava određenih lijekova, nakon pretjerane konzumacije alkohola kada se ugljikohidrati pohranjeni u jetri iscrpe, kao posljedica teških bolesti (npr. ciroza jetre, zatajenje bubrega, hepatitis i sl.) te kao posljedica hormonalnih poremećaja hipofize i nadbubrežnih žlijezda.

            Hipoglikemijski napadaji mogu dovesti do kome, kao i do drugih komplikacija – zato je iznimno važno intervenirati što brže kako bi se izbjegla trajna ili teška oštećenja mozga te ostalih sustava organa.

            Hipoglikemijski napadaj rješava se podizanjem razine šećera (glukoze) u krvi, što se može postići na više načina koji ovise o scenariju u kojem se osoba nalazi. Potrebno je odmah kontaktirati hitnu medicinsku službu kako bi profesionalni djelatnici mogli što prije stići i pružiti adekvatnu pomoć. U međuvremenu dok hitna medicinska služba ne stigne te ako je osoba pri svijesti i može gutati, pomoći će konzumiranje manjih namirnica bogatih šećerom – bomboni, kocke šećera, voćni sok, glukoza u tabletama ili čaša vode s rastopljenom žlicom šećera. Ako osoba nije pri svijesti, nikako se ne preporuča hraniti ju na silu jer može doći do gušenja. Važno je provjeriti ima li osoba za koju sumnjate da ima hipoglikemični napadaj dijabetes ili ne – osobe koje žive s dijabetesom često su pripremljene za ovakve situacije te imaju karticu, oznaku ili neki drugi identifikator, kao i bombone, kocke šećera ili glukoze ili injekciju glukagona sa sobom. Glukagonske injekcije najčešće na vanjskom pakiranju imaju upute za točno korištenje, a praksa je da se injektira u nogu (kvadriceps) ili gluteus (mišić stražnjice).

Nakon primjene bilo kojeg od načina pomoći važno je ostati s osobom sve dok ne stigne hitna medicinska služba kako bi se izbjegla mogućnost daljnjih ozljeda te kako bi djelatnici hitne medicinske službe mogli dobiti što preciznije i detaljnije informacije o tijeku događaja te primijeniti adekvatnu terapiju.