Koji su opći simptomi dijabetesa?

Glavni i najčešći inicijalni simptomi dijabetesa su pojačana žeđ i konzumacija velikih količina vode (polidipsija), pojačan te neumjereni apetit (polifagija) te učestalo mokrenje (poliurija). Postoje i slučajevi kada su simptomi oskudni, no, u pravilu osoba sa simptomima često mora mokriti uslijed povećanja volumena mokraće koja se stvara od viška glukoze. Neke osobe primjećuju i tzv. „šećerne mrlje“ – mrlje nastale od mokraće koja je puna glukoze na odjeći ili obući.  Zbog prekomjernog gubitka tekućine osobe sa simptomima dijabetesa izložene su i mogućnosti dehidracije te ubrzanog rada srca (tahikardije). Među ostalim simptomima još se javljaju i trnci u šakama i nogama te slaba mogućnost obrane od infekcija.

Dijabetes tipa 1 često je popraćen je umorom, općom tjelesnom slabošću i apatijom, a u rjeđim slučajevima značajnim gubitkom težine. Uz dijabetes tip 1 javlja se i zamućen vid. Važno je istaknuti da se ovaj tip dijabetesa razvija u tijeku od nekoliko tjedana ili mjeseci.

Simptomi dijabetesa tipa 2 se kod velikog broja ljudi ne pojavljuju godinama, a nekad čak desetljećima. Jednako kao i kod tipa 1, karakterizira ga prekomjerna žeđ, učestalo mokrenje, umor, zamagljen vid i gubitak tjelesne težine, no često se otkriva slučajno tijekom rutinskih provjera koncentracije glukoze u krvi.