O inicijativi

Inicijativom Plavi Baloni 2.0 želimo nastaviti podizati svijest o dijabetesu tipa 1 i izazovima s kojima se osobe koje žive s dijabetesom tipa 1 svakodnevno suočavaju. 

Dijabetes je kronična bolest koja uvelike mijenja živote ljudi koji s tom bolesti žive. 

Dijabetes tipa 1 je kroničan i neizlječiv te je život s njim poput konstantnog balansiranja balona prilikom svakodnevnih zadataka. Čak i uz potpunu predanost zdravome životu, tjelesnoj aktivnosti i zdravoj prehrani te uz svakodnevno kontroliranje i regulaciju šećera u krvi, može doći do hipoglikemijskih ili hiperglikemijskih napadaja.

Upravo zato želimo podići svijest kako bismo prepoznali osobu koja ima mogući hipoglikemijski ili hiperglikemijski napadaj, kako bismo joj mogli pomoći te želimo svima pokazati kako dijabetes ne mora biti prepreka u životu niti u ostvarenju ciljeva i snova.

Prošle smo godine diljem Hrvatske organizirali iznimno uspješnu javnozdravstvenu kampanju 20.000 Plavih Balona tijekom koje su nam brojni građani slali videe kako balansiraju plave balone pružajući na taj način podršku Inicijativi 20.000 Plavih Balona.

U Hrvatskoj je trenutno oko 37.000 osoba koje žive s dijabetesom tipa 1, a 50% oboljelih nema postavljenu dijagnozu bolesti stoga nam je ove godine želja, uz podršku 36 udruga osoba koje žive s dijabetesom i dva društva dijabetologa, ovu javnozdravstvenu kampanju, pod nazivom Plavi Baloni 2.0, podići na još višu razinu. Uključili smo gotovo sve najvažnije gradove i njihove ljepote u Republici Hrvatskoj, a osnovna kreativna ideja je da se „plavi baloni sada vide i s neba“.

Stoga smo u svim većim gradovima Republike Hrvatske na najpoznatijim lokacijama osmislili snimanje balansiranja plavih balona profesionalnim dronom i kamerom, u suradnji s Fakultetom za organizaciju i informatiku iz Varaždina. Balone balansiraju osobe koje žive s dijabetesom, njihove obitelji i prijatelji i svi zainteresirani građani, a podršku Inicijativi pružili su i Veleučilište Lavoslav Ružička iz Vukovara, Filozofski fakultet Rijeka te Medicinski fakultet Split, kao i Medicinska škola Pula, Prva gimnazija Varaždin te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin.

Zato vas pozivamo da i vi balansirate plavi balon na svojoj omiljenoj lokaciji, u društvu svoje obitelji i prijatelja te se na taj način uključite u našu inicijativu!

Objavite svoje snimke i pošaljite nam na e-mail: klikni@plavibaloni.hr

Potaknimo zajedno razgovor o dijabetesu!