Što je inzulinska pumpa?

Inzulinske pumpe namijenjene su u velikoj većini osobama koje žive s dijabetesom tipa 1, uz iznimno rijetke iznimke za osobe koje žive s dijabetesom tipa 2.

Dijabetes je šećerna bolest (Diabetes mellitus) koja se pojavljuje kao posljedica smanjenja razine lučenja inzulina iz gušterače, a inzulin je hormon koji regulira razinu šećera u krvi. Ako gušterača smanjeno ili uopće ne proizvodi inzulin osoba će razviti dijabetes.

Dijabetes dijelimo na dva osnovna oblika. Dijabetes tipa 1 pojavljuje se kod osoba kojima gušterača uopće ne luči inzulin te moraju samostalno regulirati razinu šećera u krvi. Dijabetes tipa 2 pojavljuje se kod osoba kojima su organi i tijelo postali otporni na inzulin ili kod osoba kojima gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina za normalnu regulaciju šećera u krvi.

Kako bi se osigurala kvaliteta života za osobe s dijabetesom te smanjila mogućnost narušavanja zdravlja, potrebna je trajna, svakodnevna regulacija glukoze u krvi. Osim posebne prehrane koja uključuje izbjegavanje hrane bogate jednostavnim šećerima i hrane sa zasićenim masnim kiselinama, redovite tjelovježbe i održavanja zdrave tjelesne težine, dio svakodnevice osoba koje žive s dijabetesom je i inzulinska terapija.

Postoje tri glavna načina unosa inzulina u tijelo: inzulinskom injekcijom, inzulinskom olovkom ili inzulinskom pumpom. Ovisno o vrsti, odnosno tipu dijabetesa, osoba određeni broj puta dnevno mora unositi inzulin na jedan od nabrojena tri načina. To znači da osoba mora konstantno paziti na razinu šećera u krvi kako ne bih ušla u hiperglikemiju (krv prezasićena glukozom) ili u hipoglikemiju (krv s preniskom razinom šećera).

Život s dijabetesom zahtjeva mnogo pažnje i konstantnu brigu oko razine šećera u krvi. Danas su dostupna napredna i moderna tehnološka rješenja koja omogućavaju slobodu od stalnog razmišljanja o razinama glukoze u krvi. Na taj način osobe koje žive s inzulinskim pumpama zaista mogu živjeti svoj život punim plućima te svoje vrijeme trošiti na stvari koje vole raditi, a ne na računanje jedinica inzulina.

Pumpa se može preporučiti osobama koje imaju česte noćne hipoglikemije, izražen fenomen zore, kao i onima koji imaju veliku osjetljivost na inzulin, te variraju između hipoglikemija i hiperglikemija. Također se preporučuje djeci kod kojih su potrebne višekratne dnevne i noćne injekcije inzulina, ali i u periodima puberteta i adolescencije kada potreba za inzulinom naglo raste zbog hormonalnih promjena i ubrzanog rasta.

Terapija inzulinskom pumpom može se preporučiti i osobama kod kojih su se pojavile kronične komplikacije zbog loše regulacije šećerne bolesti, pogotovo u mlađoj životnoj dobi. Zbog činjenice da terapija inzulinskom pumpom olakšava i poboljšava kvalitetu života, inzulinska pumpa može se preporučiti i osobama koje se aktivno bave sportom, rade u smjenama ili puno putuju.